viernes, 13 de febrero de 2009

Parlant de llevants , el temporal de 17/18-10-2003

Llevants històrics , 17/18-10-2003 , ones de 10m al Golf de Roses.

L'Episodi de llevant del 15-19 d'octubre de 2003 , per a mi té un significat molt important ,tant en lo personal com en l'afició per els temporals de Mar .

Aquella setmana era l'ultima de la temporada que els meus avis estaven a l'Escala , així que aquell cap de setmana els haviem d'anar a buscar ...qui hauria dit que fos l'ultima vegada que l'avi anés a l'Escala ,era com si el mar volgués fer-li un regal/homenatge especial en forma d'espectacle que va disfrutar aquells dies .Un comiat sonat.

Recordo que l'inici de setmana va vindre marcat per una tramuntanada fortíssima , arribant a més de 120km/h a l'Escala que despres poc a poc va anar girant a NE de cara a dimarts/dimecres

Finalment la nit de Dijous a Divendres la baixa es col·locà en el lloc bó i començà a descarregar aigua quasi a tot Catalunya pero amb molta més intensitat al NE , on en un dia i mig es superen els 220mm en diversos indrets de La Selva , Alt i Baix Empordà.

El llevant s'estableix i s'enforteix a partir de divendres a la matinada , donant-se els cops màxims divendres al Matí . El temporal de Mar , que ja s'arrossegava de dies enrera , augmenta molt , i al matí de divendres les ones arriben als 7-8m d'alçada a la Boia del Golf de Roses , els cops de Mar a les Medes s'eleven fins 30m enlaire segons relata en Josep Pascual .*Anàlisi 17-10-2003 00 UTC , pressió en superfície i fronts, Met Office (Anglaterra)*Anàlisi 18-10-2003 00 UTC , pressió en superfície i fronts, Met Office (Anglaterra)

Tot el divendres al matí s'el passa plovent a Barcelona , però al migdia para. Així que després de dinar agafem el cotxe i cap a l'Escala , durant el camí diluvia a l'altura de Hostalric , Sils i Cassà de la Selva , la vsibilitat es quasi nula , però un cop passat Girona para de cop .

Al Arribar a l'Escala i tombar la curva del Padró (on comença el Passeig d'empúries) , veig el mar TOT BLANC! tot el Golf és invaït per ones inmenses que venen mig trencades des de ja molt i molt Lluny , es com una escombrada continua .

Arribem a casa i els avis m'expliquen que al matí ha sortit nedant un cotxe de policía , se l'ha emportat una onada a La Riba , i tots els contenidors estan nedant enmig de la Platja.

Baixo una estona a fer fotos , i l'espectacle em deixa acollonit , les esbotzades d'uns 6-7m piquen contra El Cargol i s'aixequen a molta altura , per caure després i tapar-lo completament . Per La Punta, les ones piquen a radera el Port d'en Perris i s'aixequen sobre les cases , passant cap a la Platja , on l'aigua baixa per tot el carrer i les escales de La Riba .Abaix al carrer hi ha més de mig metre d'aigua .

*Foto: Sergi Corral

De cara al vespre i nit es torna a enfortir el llevant de forma considerable , i torna la pluja insistent i moderada , la qual dura tota la nit.

M'aixeco el dissabte , i el panorama per la finestra del replà es idèntic al del dia anterior , esbotzades una darrera l'altre cobrint El Cargol , però amb una novetat , el vent ha minvat molt d'intensitat encara que la mar de fons es molt i molt forta amb ones de més de 7m.

Engego el 3/24 per veure les notícies del temporal , i em trobo la trista notícia de la mort d'en Montalbán, descansi en pau mestre!

Un cop esmorzat torno a baixar a fer fotos del temporal , les onades mica en mica van pujant i pujant, arribant quasi fins a dins del restaurant "La Medusa" a La Platja.


*Foto: Sergi Corral

Les ones ja passen dels 8m i mar enfora sota la protecció de l'antic port , les veus passar com monstres, més altes que els edificis , i les roques ... es una sensació extranyissima , com de no ser res enmig de la inmensitat i de la força d'allò. De mica en mica arriben al passeig de la Platja , saltant per sobre el piló i la barana ..., la força de les ones porta pedres de mida considerable que va deixant en terra .

*Foto: Sergi Corral

Mentrestant els contenidors tornen a nedar , i a baixar carrer avall empesos per les ones .

*Foto: Sergi Corral

Les esbotzades al Cargol son ensordidores un booom booomm continuo , es un d'aquells sorolls que sempre tens present, crec que mai el pots oblidar del tot.


Després de dinar , vaig rapidament cap a la Punta , i veig com les ones encara han pujat més d'alçada , ara mateix sense gota de vent i un dia després , es dona el màxim del temporal , ones de 9m a la boia del Golf de Roses , jo amagat darrera la casa de La Punta veig passar els esquitxos per sobre la casa d'en "Netol" , el Cargol ha desaparegut , les onades salten ja tota la barana de la Platja i arriben al carrer on son els bars , la baixada de La Punta és un riu , les onades son tan continuades que no es pot passar a l'altre banda de cap manera . Un cotxe que passa per la tombada de La Punta , es colgat d'aigua , per poc se l'emporta l'onada , el cotxe raja aigua per totes bandes i ha quedat inservible, d'imprudents el món n'està ple.

* Foto: Sergi Corral

A La Platja em trobo en Mariano Zit , tots dos petem la xerrada i els seus ulls miren el temoral com si no n'hagués vist un altra d'igual , però ell ja en porta molts a l'esquena. De cop i volta alça la veu i m'avisa , noi tira cap enrera , que aquesta onada ve forta . Dit i fet , la onada topa amb la barana de La Platja i salta per sobre portant sobre el passeig una caixa buida de posar peix blau.

Al Passeig del Mar , les ones salten la barana i arrien fins l'altre vorera on es troba el Hotel Nieves mar , arrencant part de la barana , com si fossin cartes .El color del mar d'un marró clar .... impressionant ! Troncs , caixes de fusta de les de posar el peix flotant .

i de cop i volta cap allà les 19:00 comença a afluixar poc a poc ... , fins que el Diumenge al matí les ones arriben només als 3m de màxima.

FI!

No hay comentarios: