miércoles, 26 de marzo de 2008

El Retorn de l'Esculapi a l'Escala i la celebració del centenari del inici de les excavacions emporitanes.


Ja sóc aquí!

Per fi! ja tenim l'Esculapi a casa ,per fi ha tornat a Empúries després de més de 90 anys d'estar a Barcelona.

Aquest és possiblement l'acte més destacat dins la celebració del centenari de l'inici de les excavacions a les ruïnes d'Empúries (1908-2008). Al 1908 Puig i Cadafalch va iniciar les excavacions a Empúries ,no sense problemes , però amb decisió per tal de recuperar un patrimoni essencial per entendre la història Catalana i Empordanesa, que durant segles havia quedat quasi sepultat per les dunes mòbils que recorrien la costa del Golf de Roses.


En aquests cent anys ens n'hem adonat de la importància d'aquest jaciment grec i romà . Hem sabut que Empúries va ser l'entrada de la civilització grega i romana a la península , i que segurament gràcies a aquest fet ens hem pogut desenvolupar culturalment ,socialment, econòmicament i científicament fins al dia d'avui.

Entre moltes altres peces de valor (ceràmiques,àmfores,mosaics ..) destaca l'escultura de l'Esculapi , Asklepios (Déu de la Medicina). La millor escultura clàssica trobada a la Mediterrània.La qual té uns 2.200 anys d'antiguitat.

El passat 15 de Març es va fer la inaguració d'aquest retorn , al Museu d'Arqueologia d'Empúries amb una prèvia visita a les ruïnes ,parlaments i visita a l'interior de la sala on està exposat l'Esculapi.l'Acte va comptar amb la presència de varis conselelrs de la Generalitat de Catalunya així com institucions com la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de l'Escala. En els seus parlaments van donar a conèixes la importància d'Empúries dins Catalunya , el mèrit dels que van començar les excavacions i la tasca que s'ha portat fins a l'actualitat per conservar i estudiar tot aquest patrimoni.

Us deixem unes fotografies del acte del dia 15 de Març i un enllaç amb el programa d'activitats commemoratives durant aquest 2008.

http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/Cultura/Documents/Documents%20VJ/Arxiu/Esculapi.pdf

No hay comentarios: