domingo, 28 de diciembre de 2008

Llevantada destructiva del 26 i 27 de desembre ,el pitjor temporal dels ultims 50 anys

Una llevantada terrible sacseja l'Escala:

Després d'unes setmanes de tranquil·litat ningú s'esperava el que va passar durant la jornada del dia de Sant Esteve i el dia 27 de Desembre. Una situació retrògrada va portar una bossa d'aire fred en alçada des de l'est d'Europa fins al Golf de Lleó , un cop allà , es va formar una potent borrasca que finalment es va situar davant les costes catalanes fent incidir vent de llevant molt fort a les costes del centre i nord de Catalunya.

Els models numèrics de predicció ja indicaven el que podia passar , però la magnitud de la llevantada va sorprendre a tothom.



*Figura 1: Mapa de pressió en superfície , model DWD , a les 12 UTC 26-12-2008.

*Figura 2: Alçada significant de les onades , predita pel model WAM , per les 18:00 UTC del 26-12-2008.


De bon matí encara bufava tramuntana moderada a l'Escala , arribant als 64km/h a les 9 del matí , la borrasca encara ens enviava vents del nord degut a que es situava al Golf de Lleó. A mesura que descendia la borrasca cap al sud i sud-oest , el vent va girar clarament a gregal a partir de les 11 del matí i poc després ja s'entaulava la llevantada . El vent pujava fins als 45-50km/h sostinguts i fins a la ratxa màxima de 85,4km/h. Tanmateix el lleuger tràngul de bon matí deixava pas a onades cada cop més importants que arribaven fins als 5m d'alçada a les 12 del migdia , encara que això no s'acostava ni molt menys al que passaria poques hores després.


*Figura 3: Velocitat mitjana del vent a l'Estació IES Pedró , dies 26,27 i 28 de desembre


* Figura 4 : Drecció del vent a l'Estacio de l'IES Pedró durant els dies 26,27 i 28 de desembre.

Un cop entaulat el fort llevant sostingut , les onades anaven creixent minut a minut i les esbotzades cada cop eren més i més fortes , saltant ja per sobre La Punta. A partir de migdia comença el més impressionant , les ones creixen cada cop més fins arribar a una alçada récord de 9m a les 16:00 UTC de la tarda tal i com mostra el gràfic de la Boia meteorològica del SMC situada al Golf de Roses. La alçada significant o mitjana arribava als 6m i el període o distància entre dues crestes d'onada arribava als 10 segons. Tot això ens van per fer-nos una idea del poder destructor d'aquest temporal , ja que no només hem de tenir en comte l'alçada de les oades sinó també el seu gran recorregut marítim i la seva procedència.




* Figura:5 , evolució de la alçada de les onades el 26-12-2008 a la boia del Golf de Roses ,SMC.


*Figura:6 Evolució del període de les onades durant el 26-12-2008 ala boia del Golf de Roses , SMC.

La tarda i nit del 26 l'Escala i altres poblacions de la Costa Brava estaven ja de ple sotmeses al temporal més dur dels últims 50 anys a la Costa Brava , i les destrosses en l'entorn eren ja molt i molt importants. Les esbotzades salten per sobre les cases de la Punta , al topar amb el Cargol , s'eleven uns 15-20m i les onades arriben fins dalt la barana de La Platja , alhora que començen a trencar la barana i el paviment del Passeig.


Foto 1 i 2: Onada a La Platja i esbotzada al Port d'en Perris , autora. Esperança Ramió.


Foto 3 : Esbotzada al Cargol , autor: David Falgàs



Foto 4: Esbotzada al Cargol , autor; Eduard Arbusí



Foto 5: Onades per sobre La Punta , autor : Eduard Arbusí



Foto 6: La Platja en ple Temporal , autor: Quim Teixidor


l'alarma salta a tota l'Escala quan es reben notícies de que el Passeig s'està enfonsant , que s'ha rebentat la barana de molts trams i que cases i restaurants a primera línia de mar com el Roser 2 i altres de Montgó han sofert trencadisses de vidre i ha entrat aigua a tot l'interior.



Fotos 7 i 8 : Nit del 26-12-2006 , primeres imatges del Passeig enfonsat, Autor: David Falgàs.


El despertar del dia 27 de desembre a l'Escala ofereix una visió desoladora dels efectes del temporal , encara amb onades de prop de 6m d'alçada , la primera línia de mar està completament destrossada .

El Passeig de Mar s'ha enfonsat en un tram de més de 60m , la barana de passeig ha volat literalment i es troben restes dintre de Ca La Neus i fins a molts metres carrers amunt . Els bancs i papereres arrancats i a sobre el paviment de la carretera , tamarius arrencats d'arrel i desapareguts dins la mar.Persianes i vidres trencats de molts locals per l'impacte de les pedres ,una visió desoladora i impactant de litoral escalenc es fa sentir entre els seus habitants i entre els qui estimen el seu paisatge.



* Foto 9 i 10: Passeig enfonsat , autor: Mònica Simón




* Foto 11: Passeig enfonsat , autor David Falgàs*Foto 12:Passeig Enfonsat , autor: Quim Teixidor.


*Foto 13: Banc arrosseragt al Passeig , autor : Quim Teixidor


* Foto 14 : Barana arrancada devant de Ca la Neus, autor: Quim Teixidor

Montgó també ha sofert durament els efectes del temporal i tot el passeig es troba soterrat de sorra i pedres , la força de les onades ha desplaçat la casetta de socorrisme i ha trencat els vidres de locals i cases aprop d ela platja. El temporal també ha escupit, literalment, un fotimé de peixos fora la sorra , els quals no han pogut resistir l'onatge tant i tant fort que segurament ha rebentat els seus caus.







*Foto 15 i 16 : Platja de Montgó i destrosses varies ,autora :Rosa Reverter

Dos dies després del desastre , veig les imatges i encara em poso les mans al cap , encara m'emociono i encara em sorprenc de la inmensa força que pot arribar a tenir la nostra mar. Espero que es posi fil a l'agulla per reparar totes aquestes destrosses i que l'Escala torni a recuperar tot el que s'ha endut aquest temporal. Però sobretot mai hem d'oblidar ni desmerèixer la força de la natura , els llevants hi són i sempre hi seràn , el mar , eltemps i el clima segueixen el seu curs vital igual que nosaltres , però sobretot el que mai podem fer es subestimar el seu poder , no podem ser temeraris , no podem ocupar el seu terreny natural.

Dono mil gràcies a tots els escalencs que han pogut realitzar fotografiés del temporal i que m'han servit desde la llunyania per fer-me una petita idea de la violencia del temporal i de les destrosses que ha ocasionant.

3 comentarios:

Moll dijo...

Molt bon article i detallat sobre el temporal.
Volia veure imatges i l'explicacio del que va passar i amb aquest article queda molt ben documentat.
Moltes gracies!

Anónimo dijo...

JO LES LLEVENTADES MÉS FORTES LES RECORDO DE FÀ MÉS DE 30 I ESCATX ANYS QUAN DE NENS ANAVEM A LA PUNTA A ESQUIVAR LES ESBUTZADES I JA EREN IGUALS, DE 5 I 6 METRES.
DES DE LLAVORS NO HI HAN HAGUT MÉS LLEVANTADES COM AQUELLES FINS AQUESTA. ARA EN TINC 45. JOAN.T.S.

Sergi Corral Buela dijo...

Jo amb 24 anys no puc pas tenir la mateixa experiència que vosaltres en llevantades , em guio pel que m'expliquen força escalencs.

Jo recordo la del 17/18 d'Octubre de 2003 , amb esbotzades també molt espectaculars ,aquella va durar més jornades , i no portava un període de mar de fons tan ampli ni tant potent , però la boia del golf de roses va mesurar una onada de 10,4m en aquell temporal.

La destrucció d'aquest temporal d'enguany ha vingut donada per tres factors clau :

-La Rapidesa en que va entrar , unes 3 hores ( de 1,5 a 6m)

-l'Alçada de les ones 9m

-el període de 10 segons entre cada cresta de les ones , el qual denota el llarg recorregut marítim i la força que porta cada onada.