jueves, 4 de marzo de 2010

Llevantada del 3-3-2010 , repetició de la jugada?

Tal i com apuntàven totes les previsions ahir a partir de mig matí i migdia es va desencadenar un potent temporal de mar a tota la Costa Brava , essent de més intensitat a tot el sector nord. La presència d'una borrasca petita però potent a la mediterrània , pujant des d'Algèria cap a Balears i d'aquí cap al Golf de Lleó ,va implicar un gir de vents de llevant a tot el sector de la Mediterrània Occidental , el qual es va anar reforçant amb el pas de les hores.

l'Alçada de les ones va anar creixent molt ràpidament a partir de la 11:00 , amb 2,5m . A la 13: 00 ja s'arribava als 3,5m , a les 15:00 ,als 5,2m i a les 18:00 ja s'assolien els 6,5m d'alçada màxima. Per tant estàvem devant d'un temporal de llevant dur i de ràpida gènesi . Una repetició a menor escala del 26 de Desembre de 2008.


* Gràfic d'alçada màxima de les onades i alçada significant durant el 3-3-2010.(Meteo.cat)


Tal i com va passar aquell fatídic Sant Esteve , teníem tots els ingredients :

* Borrasca Mediterrània
* Llevant de molt llarg recorregut
* Forçament anticiclònic al sud de França i Europa


* Pressió en superfície a les 12Z del 3-3-2010 , model DWD. (Meteo.cat)

Des de la distància que em condiciona estar a Sant Andreu (Barcelona) , però amb la proximitat que ofereixen totes les eines informàtiques que actualment disposem , vaig poder fer el seguiment minut a minut de l'evolució de tot plegat , a través de les webcams insatalades al Gavià i a La Punta. Des d'aquests miradors fantàstics es va veure ràpidament la envergadura del temporal .

Amb paciència vaig poder captar imatges d'una qualitat excel·lent de les esbotzades al Cargol , quan el temporal ja estava entaulat i les onades ja s'acostaven als 6m d'alçada.



* Imatges de la webcam situada al Gavià , tarda del 3-3-2010.

La magnitud tant important del temporal encara es veia més accentuada a la webcam del Port d'en Perris , de menor qualitat en imatge , però amb unes escenes realment espectaculars.


* Imatges de la webcam del Port d'en Perris

Mentres estavem en ple seguiment del temporal , ens arribà la notícia de l'accident del vaixell enfront la Costa Brava , amb la desgraciada mort de 2 passatgers i amb 16 ferits per un cop de mar que va trencar els vidres de l'embarcació. Com deia aquell spot de la DGT , les imprudències es paguen cares , en aquest cas molt cares. Des del meu punt de vista , encara no he pogut entendre com el capità /responsable d'aquell creuer va decidir sortir a la mar amb les previsions tant dolentes que hi havien per tota la zona. Amb un temporal així , sortir a la mar és una bogeria i evidentment , penso que en algun moment s'hauràn de demanar responsabilitat civil als que van decidir salpar de port.

No hay comentarios: