domingo, 14 de marzo de 2010

l'Excepcional nevada del 8-3-2010. El perquè de tot plegat.

Una nevada històrica ,vesteix l'Escala de blanc


* Foto: David Falgàs

*Catalunya nevada (MODIS 9-3-2010)

1- Anàlisi sinòptic de la situació meteorològica :

Durant tota la setmana prèvia , els experts i aficionats a la meteorologia anàvem seguint l’evolució d’una bossa freda que descendia de nord a Sud a traves de tota Europa Central , la qual s’escolava pel marge dret del potent anticicló situat sobre les Illes Britàniques. L’Evolució d’aquesta bossa freda va ser clau per tot el que va passar a partir de diumenge 7 de Març de 2010.


* Tª i alçada geopotencial a 500hPa (5.000m) , model DWD , 7-3-2010 a les 12 UTC.

Aquesta bossa freda en alçada va anar baixant de forma retrògrada de NE a SW pel centre i Nord de França , acompanyada també d’una glopada freda a 1.500m d’alçada amb valors entre -6 i -11ºC a aquesta alçada. La matinada i matí de diumenge va arribar fins al sud de França i per la tarda ja travessava els Pirineus prop d’Euskadi i Navarra. Al mateix temps que això passava per l’extrem nord peninsular , per l’extrem SW s’escolava una petita baixa en superfície , restes del temporal de pluges de dies anteriors a Andalusia. Aquesta petita baixa anava acompanyada de molta humitat a tots nivells i conservava la suficient energia per provocar una reacció explosiva amb la bossa freda que baixava de Nord-est a Sud-Oest.

* Tª i alçada geopotencial a 500hPa (5.000m) , model GFS , 7-3-2010 a les 18 UTC.

Aquesta interacció es produí durant el matí de Dilluns dia 8 de Març, quan començava el procés de Ciclogènesi en front a les costes catalanes (Costa Central). Aquesta borrasca inicial de uns 1010hPa es va aprofundir ràpidament , arribant a valors de 996-993hPa durant la tarda del dia 8 de Març. Aquesta borrasca va ser l’encarregada de propulsar tot l’aire fred centreeuropeu cap a nosaltres , amb forts vents del NE i NNE , de tal manera que tota la massa freda a nivells baixos i mitjos es va escolar per el Pirineus Orientals i per la Vall de l’Ebre , fent baixar la cota de neu de forma general a tot l’extrem centre i nord del país. A nivells de 850hPa (1500m) teníem temperatures de -5 a -7ºC i a nivells de 500hPa (5000m) teníem temperatures entre -31 i -33ºC.

* Tª i alçada geopotencial a 500hPa (5.000m) , model DWD , 8-3-2010 a les 12 UTC.


* Tª i alçada geopotencial a 850hPa (1.500m) , model DWD , 8-3-2010 a les 12 UTC.

Durant el migdia i tarda del dia 8 , la ciclogènesi ja era un fet , la borrasca es situava devant de la costa Brava sud , impulsant llevant fort a nivells mitjos i alts i en canvi , impulsant provençal i tramuntana a nivells baixos , mantenint les temperatures molt baixes en superfície i inhibint la progressió de la massa més humida i temperada de llevant. La potencia de la borrasca , l’alta vorticitat, els vents en alçada i la posició de la bossa freda (al oest) van incrementar l’activitat convectiva , provocant l’aparició de tempestes a partir de migdia i durant tota la tarda , les quals es van anar desplaçant de NE cap a SW , afectant tota la Costa Brava i tota la Costa Central catalana.

* Vents en superfície previstos per el 8-3-2010 a les 18Z , model MASS.

Amb tot aquest escenari des de nivells de superfície fins a nivells alts , faltava veure on es situava la cota de neu i si les quantitats de precipitació pronosticades queien de forma líquida o sòlida. Models numèrics com el NAE i MASS ja feien coincidir el fred en alçada i les fortes precipitacions per sobre els 60-80mm en 24h a tota la Costa Brava. L’Acumulació de neu al voltant 40-60cm per sobre de cota 200m va ser predita amb exactitud per aquests models meteorològics i el Servei Meteorològic de Catalunya amb màxims puntuals de 80cm-120cm per sobre de cota 500m. El que provocava més controvèrsia era si acabaria per nevar a la línia de la costa o no , fet que fins a primeres hores del dilluns no es va poder predir mitjançant la tècnica del “nowcasting”.

* Precipitació i tipus de precipitació prevista pel model NAE per l’intèrval entre les 12 i les 18Z del 8-3-2010. Blaus-pluja , Rosats- neu.


* Precipitació prevista en forma de neu , pel model BOLAM ,8-3-2010 a les 18Z


* Epsgrama de precipitació i temperatura a 850hPa , previst pel model GFS a l’Escala. Les temperatures es representen horitzontalment i la precipitació verticalment en forma de pic acusat , amb més de 50mm en 24h. La línia vermella representa la mitjana de temperatures a 1500m en els últims 30 anys , i la línia verda la predicció per aquest episodi i dies posteriors.

Ja des de bon matí , el flux persistent de llevant al Golf de Lleó va suposar una alteració marítima extraordinària , aquesta situació d’elevat recorregut marítim i forta intensitat i persistència dels vents de sector de llevant al Golf de Lleó és la ideal per provocar els majors temporals a La Costa Brava , en els mapes del model meteorològic WAM (meteo.cat) , es pot observar perfectament aquest fenomen. L’alçada significant de la modelització arribava fins els 5,5-6m i la possibilitat d’alçada màxima s’elevava fins els 8-9m durant el migdia i tarda del 8 de Març.

* Alçada significant de les onades (m) i velocitat mitjana del vent (Kt’s) , previstos pel 8-3-2010 , model WAM (meteo.cat)

2- Anàlisi d’imatges de meteosat , 8-3-2010:


* Anàlisi d’imatges del Canal IR, tot seguint la cronologia de la situació :

7:30h (UTC)


A mesura que avança el matí de dilluns la massa de núvols es va compactant , alhora que cada cop agafa més forma de rosca amb el centre de la baixa ja més profund (1002hPa) i situat al nord de les Balears. La precipitació ja és molt intensa i comença a aparèixer forta convecció davant la Costa Brava , la qual es va desplaçant de forma clara cap a terra ferma. La nevada s’intensifica tant a l’interior de Girona com a les comarques litorals , encara que al sud de la Costa Brava li costa baixar la cota de neu fins a nivell del mar. La precipitació recollida fins a la 13:00 ja s’apropa als 30-50mm en molts indrets i sobrepassa els 60mm en punts del Baix i Alt Empordà.

11: 45h (UTC)

A mesura que avança el matí de dilluns la massa de núvols es va compactant , alhora que cada cop agafa més forma de rosca amb el centre de la baixa ja més profund (1002hPa) i situat al nord de les Balears. La precipitació ja és molt intensa i comença a aparèixer forta convecció davant la Costa Brava , la qual es va desplaçant de forma clara cap a terra ferma. La nevada s’intensifica tant a l’interior de Girona com a les comarques litorals , encara que al sud de la Costa Brava li costa baixar la cota de neu fins a nivell del mar. La precipitació recollida fins a la 13:00 ja s’apropa als 30-50mm en molts indrets i sobrepassa els 60mm en punts del Baix i Alt Empordà.

15:30 (UTC)A primeres hores de la tarda , el temporal de neu ja afecta amb virulència a tota la Costa Brava , extrem Nord-est i costa Central . La convecció s’ha compactat , alhora que ha agafat rumb NE-SW i les tempestes s’estenen cap al sud de la Costa Brava i costa central. La cota de neu es situa clarament fins a nivell del mar , i la intensitat de la nevada acompanyada de fort vent , tempesta i torb , fa molt dures les condicions ambientals. Durant la tarda la nevada deixa gruixos de fins 10-25cm a la costa , 20-40cm a la plana empordanesa , 35-60cm a l’interior del Baix Empordà , Alt Empordà , Selva , Gironès i Pla de l’Estany i finalment gruixos superiors als 70cm per sobre de cotes de 550-600m a totes les muntanyes litorals i pre-litorals.

18: 00 h (UTC)


A les 19:00 de la tarda hora local , la borrasca perfectament formada i amb un ull (o centre) ben visible es situava davant de la Costa Brava sud , amb tendència a anar progressant cap a l’Est , Mediterrània enllà. En aquest moment el temporal de neu anava encalmant i la precipitació es desplaçava clarament de NNE cap a SSW endinsant-se mar endins.

El temporal de neu arribava a la fi a partir de les 20:00h , però deixava enrere un rastre i un col•lapse general que duraria varies jornades.


* Anàlisi d’imatges del Canal Airmass i VW , el xoc de masses d’aire i la ciclogènesi mediterrània.

Per tal de veure millor el procés de gènesi del temporal de neu i de la borrasca mediterrània responsable d’aquest , tenim dos productes derivats del satèl•lit meteosat molt i molt interessants.

En el canal de masses d’aire podem distingir les masses d’aire fred (en vermell) i les masses d’aire temperat (en blau) , tanmateix podem observar les formacions nuvoloses i la interacció perfecte de les dues masses d’aire. S’observa de forma extraordinàriament clara l’intrusió de tota la massa freda centre-europea cap a Catalunya a través del Pirineu i de la Vall de l’Ebre , alimentant la baixa mediterrània per la seva part posterior ,mentre que la massa humida i temperada es situa a la part frontal de la pertorbació.

Mostrem tres imatges del canal airmass una d’elles corresponent a primeres hores del matí (9:00h) , l’altre al migdia (13:00h) i la última a la tarda (17:00h).

a) 9:00hb) 13:00h


c) 17:00h


Les imatges del canal Vapor d’aigua també ens serveixen per descriure correctament el procés de formació de la baixa , veient aquestes imatges en el que ens hem de centrar es en observar l’intrusió freda a través de la Vall de l’Ebre i el Pirineu ( en color negre marcat) , la qual va alimentar la borrasca de forma extraordinària i va aportar la suficient quantitat d’aire fred per assegurar la mescla perfecta que provocà la gran nevada. La massa més humida i inestable situada entre La Costa Brava i el Golf de Lleó es veu de colors blanquinosos.

a) 13:00 hAquesta imatge de radar del Servei meteorològic de Catalunya resumeix perfectament el que va passar aquella tarda.a) Borrasca situada davant la Costa Brava sud i Maresme nord , amb pressió de 998-996hPa.
b) Precipitació avançant de mar cap a terra , amb circulació general de ENE a WNW , la qual canviava cap a NE-SW en el moment que la precipitació tocava a terra. Aquest canvi de direcció venia propiciat per la ubicació de la baixa i els forts vents de NNE i NE a nivells mitjos i baixos.
c) Forta convecció al voltant del nucli de la baixa i en un radi de 80-250km , aquesta convecció va ser la causant que la nevada fos acompanyada de tempesta i de forta intensitat.
d) Persistència de les precipitacions a tota la costa Brava Nord , amb flux de llevant a nivells mitjos molt més intens.
e) Front convectiu de retrocés o retrògrad , avançant de NE a SW fins arribar a la Costa Central i depressió central


5- Observacions meteorològiques a l’Escala, 8-3-2010 :

• Precipitació : 47,5mm (Club nàutic), encara que la neu falseja molt la precipitació . El tall de llum va interrompre l’emissió de dades per part de les estacions meteorològiques , per tant la precipitació acumulada podria ser sensiblement més elevada i voltar els 60-70mm en tot l’episodi.

• Cm de neu acumulats : Nivell mar ; 10-12cm
Interior de la vila : 15-20cm
Congestes i llocs arrecerats: 35-50cm

• Alçada de les onades (Boia de Roses ,SMC) : Alçada significant de 6m
Alçada màxima de 8m

• Velocitat de direcció del vent : Vel. màxima entre 61 i 75km/h segons les estacions
Direcció dominant: N-NNE

• Estat del cel : Cobert tot el dia

• Fenòmens a destacar i meteors observats : Pluja intensa , neu , tempesta, fort vent , torb i temporal marítim amb mar brava generalitzada.


6- Imatges de la nevada i el temporal a l’Escala :

A la pàgina web de l’ajuntament i al seu facebook es pot consultar una galería d’imatges completa sobre la nevada a l’Escala , tant del mateix dilluns com el panorama del dia després , 9 de Març.

Aquesta galeria es pot consultar seguint el següent enllaç:

http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?aid=157487&id=63081433306&ref=mf

El fotògraf escalenc David Falgàs ens mostra un recull espectacular d'imatges de la nevada a l'Escala

http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?page=1&aid=2048968&id=1549728030

7- Conclusions:

- El dia 8 de Març , l’Empordà , l’Escala i el centre i nord de Catalunya va patir una de les nevades més intenses dels últims 50 anys. La entrada d’una bossa d’aire fred d’origen polar a tots nivells, junt amb l’entrada de vents de llevant i una massa humida mediterrània van generar el còctel explosiu necessari per la formació d’una potent borrasca , la qual va ser la productora de les nevades generals i abundoses a tot el centre i Nord-est de Catalunya.

- Segons registres climàtics , aquesta nevada es pot comparar a la de Gener de 1985 i la de Març de 1964 , quedant lluny de nevades com la de desembre de 1962. Per tant es la major nevada dels últims 25 anys a nivell de mar. A zones interiors ens hauríem d’anar a la dècada dels 60’s per trobar acumulacions similars d’entre 35 i 60cm , malgrat que en alguns indrets de l’oest de les comarques Gironines , la nevada del 31 de Gener de 1986 també va ser molt forta.

- El temporal marítim de llevant va ser molt fort durant la jornada del dia 8 , matinada i matí del 9 de Març. Les onades van arribar a superar els 8m d’alt d’alçada màxima i els 6m d’alçada significant. Mentre la mar de fons era clarament de llevant , en superfície bufava un fort provençal (NNE ) que ajudava a canalitzar el fred del nord i del interior cap a la costa. Aquest temporal és el segon de gran magnitud d’aquest mes de Març , després del temporal del dia 3. Per trobar una ratxa de temporals tant forts en un període tant curt de temps ens hauriem de remuntar a la tardor del 2003 i primavera del 2004.

1 comentario:

Alicia Herrera dijo...

Molt bona entrada i molt ben explicat. Sembla que ens podem trobar una altre vegada aquesta setmana entrant. Que en penses??