miércoles, 26 de mayo de 2010

Mar de garbí, mar transparent.

De garbí i garbinades a l'Escala

Aquest cap de setmana el vent fort de garbí ens ha acompanyat un parell de jornades a l'Escala, concretament els dies 24 i 25 de Maig.

Per entendre aquest fenòmen ens centrarem en explicar la vessant meteorològica i la vessant marítima.

* Meteorològica:

Les situacions de garbí a l'Escala són úniques a tot el litoral Català. El Garbí arriba a l'Escala després de travessar uns quants km de terra ferma entre el Gironès i Baix Empordà i degut a aquest recorregut tant terral , ens arriba sec i reescalfat.

A finals de primavera i inicis de tardor les garbinades ens porten temperatures d'entre 28 i 30ºC amb humitats baixíssimes a l'entorn del 20-30% , tot acompanyat de vents forts de fins a 60-75km/h.

Però la situaciò més tòrrida arriba en mesos estivals quan aquest vent terrer fa pujar els termòmetres entre els 33 i 37ºC. amb possibles pics de 38-39ºC, tal com si fos una clàssica ponentada a la costa central catalana. Les humitats ronden el 20-30% i els vents del S-SW poden arribar als 50-60km/h.

Per entendre el fenòmen res millor que les gràfiques de temperatura, humitat i direcció del vent a l'estació de l'IES El Pedró entre els dies 23 i 25 de Maig de 2010.



* Marítima:

El vent de garbí i les garbinades també tenen efectes notables a nivell marítim i en l'aigüa de mar.

Durant les garbinades, a l'Escala els vents forts terrers fan que la mar no estigui gens alterada, només es mostra arrissada degut a l'efecte de les ràfegues d event sobre la superfície del mar. Però per altre banda pot ser força perillòs per la gent i banyistes que es troben a sobre un inflable o sobre un patí de platja , ja que la ventada s'els emportarà mar endins cap a mig del Golf de Roses, on la mar ja estarà molt més alterada.

També hi ha un efecte notable en la temperatura de l'aigua del mar , degut a l'efecte de l'espiral de Eckmann que fa aflorar aigües més profundes i fredes degut al lliscament del vent en superfície , contrari a la corrent general . A la primavera aquest aflorament d'agües fondes desestabilitza la termoclina tot refredant l'aigua superficial , i a l'estiu la fa variar significativament de fondària. Per tant durant una garbinada o els dies posteriors , trobarem l'aigua molt més freda.

I ja per ultim , degut a una mar tant poc alterada , al fort vent superficial i al no haver-hi moviments de sediment al fons marí , la transparència de l'aigua és ideal , ja que en molts casos pot arribar ben bé als 20-30m de fondària.


* garbinada del 24-5-2010 , foto: Sergi Corral.

No hay comentarios: