miércoles, 26 de mayo de 2010

Tresmalls il·legals a l'Escala , xarxes a tocar d'escull.

Es poden controlar les il·legalitats en la pesca artesanal ?

A continuació us vull explicar una de les historietes reivindicatives i de denúncia en les que m'he trobat mentre pescava a l'Escala, en aquest cas de rabiosa actualitat.

Em trobo a dia 21 de Maig de 2010 , un divendres de primavera sensacional. A dos quarts de nou del matí preparo els estric i baixo a pescar cap a La Creu , al arribar-hi baixo fins a " La Planca", allà on antigament hi havia situat el trampolí i on des de fa forces anys hi trobo un dels meus indrets preferits per anar a pescar amb canya. És un indret sensacional , tranquil , amb unes vistes privilegiades cap a Les Muscleres, El Canigó, Empuries , Sant Pere Pescador i Roses. Una racó ple de recòrds , de bons recòrds i de converses entretingudes i enriquidores amb en Mariano , en Rafel , en Tarra i molts d'altres.

Però com diu aquella dita en castellà "No es oro todo lo que reluce" i com passa molt sovint la vida no es de color de rosa , sinó que molts cops té versions més fosques i aquest passat divendres en vaig gaudir d'una bona versió.

Cap allà quarts de deu una barca de pesca escalenca de tresmall s'apropa cap un "gall" situat davant Les Muscleres i comença a recollir xarxa , va avançant fin arribar a un altre "gall" a mig camí entre l'Oberta i el Rec del Molí. Seguidament tomba el rumb i segueix recollint xarxa en direcció cap a La Creu cada cop més aprop de la línia de la costa fins situar-se només a uns 60-65m. Poc a poc s'acosta fins davant la meva posició , fet que em fa recollir la canya per por a una enganxada amb la xarxa , situada a no pas més de 60m de La Palanca. Un cop situada just en línia recta m'aventuro a comprovar un fet irrefutable , agafo la canya i la llenço en direcció cap a la barca. Bingo! El plom arriba fins a l'embarcació , és a dir si jo calculo que llenço a uns 65-70m , això vol dir que es situa encara a mens distància de terra.

Evidentment ni ells ni jo ens quedem tant panxos i ens intercanviem unes quantes paraules en una discussió un xic pujada de to. Ves! Ells eren perfectament conscients de que allò que feien estava completament fora de la llei. Una llei i una legislació pesquera que ens explica que els arts de pesca professional han de ser calats a una distància mínima de 250-300m segons el tipus de costa on es trobin, per tant salta a la vista , una xarxa situada a 60m és completament il·legal.

Arribats a aquest punt i amb la conseqüent emprenyada i també impotència d'un pescador recreatiu que paga religiosament una llicència de pesca any rere any , em venen al caparró unes quantes preguntes i/o reflexions ràpides.

- Que s'hi pot fer per evitar aquestes infraccions?

- Està ben regulada la pesca tradicional a l'Escala i a Catalunya?

- Quin impacte pot tenir una xarxa a 60m de la costa , a uns 8-10m de fondària i en un ecosistema marí tant fràgil com el mediterrani?

- Quin nº de peixos pot acostar-se a les cales i platges de l'Escala per criar o alimentar-se si a l'hora d'entrar-hi es troben amb una xarxa dce més de 200m devant?

- Quin sentit té pagar anualment una llicència de pesca , quant devant els teus morros veus els pescadors professionals infringint una normativa estatal?

- Quin és el futur de la pesca recreativa en un territori marítim cada cop més castigat i cada cop amb menys peix?

- En un futur Parc Natural del Montgrí es permetràn aquestes barbaritats?

Preguntes al vol , però siusplau , toquem de peus a terra d'una vegada!

No hay comentarios: