viernes, 20 de agosto de 2010

Estranyats per un Agost rebolicat?

Els ultims dies ja he començat a escoltar i llegir entre línies per diferents mitjans de comunicació , que el sector turístic està estranyat i desencisat per la variabilitat meteorològica d'aquest agost de 2010. Ara jo em pregunto, perquè? Hi ha quelcom d'anormal?

Es totalment comprensible que uns quants dies de tempesta i tants altres de tramuntana puguin espantar i fins i tot emprenyar a turistes i estiuejants que volen temps de sol i platja, i fins i tot que algú pugui marxar abans d'hora o escurçar la seva estada vacacional i d'aqui la preocupació de la hosteleria i ajuntaments.

Ara bé , si mirem dades i estadistiques climàtiques veurem com el mes d'Agost acostuma a ser molt variable, només fa falta mirar dues variables per compendre millor aquesta afirmació: El nombre mitjà de dies de tempesta i el nombre de dies de tramuntana entre l'any 2005 i l'any 2010.

nº de dies de tempesta (2005-2010): 4,5 dies

nº de dies de tramuntana (2005-2010): 9,66 dies

Aquestes dues variables es poden completar amb 7 dies de mitjana de pluja mensual i uns 40mm de mitjana de pluja a l'Agost.

Amb això ja veiem que l'Agost acostuma a ser un preludi de la tardor i en certa mesura ens avisa del que vindrà en els pròxims dos o tres mesos on s'ens presentarà la major fúria meteorològica mediterrània.

Des d'aqui llençar un missatge i un consell , necessitem una major cultura meteorològica i climatològia tant al dia dia com alhora de viatjar , encara que es tracti de turisme interior a Catalunya o a la Península. De fet a Europa ja es una costum habitual remirar per internet o els llibres la climatologia d'aquell pais al que es vol viatjar.

No és or tot el que lluu , ni sol i platja tot l'estiu.

No hay comentarios: