domingo, 13 de febrero de 2011

Escalencs que fan història (I): Fotògrafs contemporanis

Jesús Puig i Ximinis

l'Escala es terra de fotògrafs, el seu paisatge, entorn i gent és un camp d'experimentació diària per qualsevol que tingui la mirada d'un bon observador. En Jesús n'es un clar exemple, deixeble i hereu d'en Joan Lassús ( l'Escala 1901-1996), ha sabut entendre la fotografía des de l'observació en vers al paisatge més immediat.

La extraordinària variabilitat meteorològica i paisatgística de l'Escala i l'entorn de poble de pescadors són els dos eixos del seu extens fons fotogràfic. La vida marinera de transició entre la Platja i el Port de La Clota , cap allà els anys 60 i 70, ocupen tota la primera part del seu material fotogràfic. Les barques, encara a la platja , la subhasta del peix a la Riba Grossa , l'arribada de les barques carregades de peix i la vida diària d'un poble en plena transició pesquero-turística , és l'entorn que ha sabut plasmar en paper fotogràfic. D'aquest primer fons fotogràfic , n'es testimoni l'exposició fotogràfica "Gent de Mar(1969-1971)" que va acollir amb gran èxit la Sala d'exposicions Municipal a l'any 2008.

De l'aprenentage a càrrec d'en Joan Lassús , ha conservat una gran mirada d'observació cap a l'entorn més proper. El fantàstic paisatge marítim que té l'Escala és font d'inspiració per a multitud de fotografíes de temporals, tramuntanes, nevades , gropades , calmes, minves , sortides i postes de sol, etc... on es fa referència explícita a la meteorología i climatología de l'Escala. El testimoni gràfic d'episodis extraordinaris com la nevada del 8 de Març de 2010 és d'igual valor que altres episodis històrics com la fred del 1956 i l'arcada de pedra del Portitxol , que va recòrrer mig món a través de la revista Destino.

* Temporal de mar i neu a l'Escala , el 9-3-2010. Foto: Jesús Puig.

D'aquesta segona etapa més moderna , on la càmera digital ha substituït a la analògica de sempre , en surt una altre exposició fotogràfica , dedicada al 100% al paisatge i a la meteorología escalenca: "l'Escala Mar i Cel (2004-2009)". De la mà de qui us escriu (Sergi Corral) , va preparar una exposició de 40 fotografíes d'idèntic estil i carcacterístiques que es va innagurar al desembre de 2008, a la Sala d'Exposicions Municipal. Una mirada senzilla, natural i sense retocs tècnics importants , va servir per trasmetre la seva visió del paisatge i l'entorn escalenc a la resta de la vila. La seva obra no només es difón a l'Escala, a través de les imatges que sovint envia a espais del temps de la televisió pública catalana , així la resta del pais pot contemplar l'enton més salvatge de l'Escala.

No hay comentarios: