domingo, 13 de febrero de 2011

Escalencs que fan història (II): Fotògrafs contemporanis


Miquel Bataller i Fàbregas

Fill de Girona, però amb una potent vinculació a l'Escala des de finals dels anys 50 quan descobreix per primer cop aquesta vila empordanesa. La vida d'un poblet de pescadors el deixa impressionat , i des del primer moment intenta captar amb la càmera tot allò que li crida l'atenció.

La gent de mar ha sigut el seu centre de treball durant més de 50 anys , des de que va arribar a l'Escala fins que el turisme i la pesca més tecnificada va deixar enrere aquells llops de mar , que 60-40 anys abans havia captat la lent d'en Josep Esquirol. Sense conèixer les referències d'aquest gran fotògraf barceloní i escalenc, en Miquel es va dedicar des de la primera instantàna a captar el rostre i la vida qüotidiana de la gent de mar. Sense saber-ho en un primer moment, va fotografiar als fills i néts , d'aquells mateixos personatges que anys enrera havia fotografiat l'Esquirol, no va ser fins forces anys després que s'assebentà de la importància històrica de les seves fotografíes.

* El freu,Foto: Miquel Bataller

Cronista d'imatges de la vida de l'Escala durant més de 60 anys , actualment disposa d'un dels fons fotogàfics més rellevants de la Costa Brava. Les festes populars, les sardanes, els actes municipals , les exposicions d'art i cultura , l'innaguració de nous edificis i equipaments i la documentació gràfica de tota la costa i interior escalenc per mitjà de les fotografíes aèries formen part del seu arxiu , que durant el 2010 cedí per complet a l'arxiu històric municipal. En motiu d'aquesta cessió i com homenatge, l'Ajuntament de l'Escala va editar una col·lecció monogràfica de fotografíes d'en Miquel, des dels anys 60-70 fins els anys 90, amb el mateix format que publicà les làmines de l'Esquirol, en Richards i en Lassús.

Aprofitant l'acte , s'organitzà una exposició fotogràfica d'aquestes làmines , al Museu de l'Anxova i de La Sal (MASLE) al Juny de 2010, on tots els assistents pogueren contemplar una ínfima però valuossísima part del seu fons fotogràfic.

* Miquel Bataller i Estanislau Puig (Alcalde de l'Escala) el dia de presentació de les làmines i l'exposició fotogràfica. Foto: Robert Carmona

No hay comentarios: