miércoles, 23 de marzo de 2011

l'Observació meteorològica d'en Joan Lassús

Joan Lassús i Colomeda (1911-1996) , va ser un dels mestres de la fotografía a l'Escala. l'Arxiu fotogràfic d'en Lassús , actualment cedit a l'Ajuntament de l'Escala, té un valor incalculable ja que va saber plasmar perfectament la vida qüotiadiana i l'entorn de l'Escala en els anys 30,40,50,60 i 70's.

Ja hem pogut veure en diverses exposicions i col·leccions fotogràfiques la excel·lència de les fotografies de paisatge ,de la vida marinera i de les tradicions, cultura i festes de la nostra vila. Però en Lassús tenía una virtut extraordinària davant d'altres fotògrafs, el do de l'observació contínua de l'entorn. Les seves fotos s'han convertit en un testimoni de l'observació meteorològica de moltes situacions atmosfèriques diferents.

Entre les seves fotos en podem veure de tramuntanades a La Platja amb gavians sobrevolant les ones. Llevantades memorables com la del desembre del 1962. Núvols de grop i nuvolades a la Badia de Roses i des d'Empúries. Nevades mítiques com les del 1953,1954,1962 i 1964. I finalment la que ha donat la volta al món , les fotos de la fred del 1956.


* Llevantada i esbotzada el Desembre de 1962. Foto: Joan Lassús.

l'Arc de pedra natural del Portitxol completament glaçat o les barques a La Platja , cobertes per una crosta impenetrable de glaç , són més que fotografíes. Et transporten de caps a aquell episodi històric i són un testimoni meteorològic d'incalculable valor per a futures generacions.


* Arc de pedra glaçat, El Portitxol, Febrer 1956. Foto: Joan Lassús

Diguem que Joan Lassús , també va fer la funció d'Observador Meteorològic a l'Escala , potser no amb dades instrumentals , però si amb un testimoni gràfic que ens fa entendre que tampoc ha canviat pas tant el panorama climàtic des d'ençà. Episodis extraordinaris com la fred del 56 ,la nevada de Març de 1964, la llevantada de Desembre de 2008 o la neva del Març de 2008 són cíclics , només fa falta algun observador i fotògraf intrèpid amb l'intuïció ben afinada per convertir una instantània en una emprempta climàtica.

No hay comentarios: