sábado, 2 de abril de 2011

Un tomb pel Psseig tot trepitjant restes fòssils de fa més de 100 milions d'anys

El passat dijous , vaig descobrir quelcom realment impressionant. Tot passejant amb els pares pel Passeig de Mar a l'Escala i fent "conya" amb m'un pare sobre el desgast de les rajoles del paviment i la seva naturalesa calcària , m'en vaig adonar que hi havia quelcom més que una simple roca calcària.

Amb un primer cop d'ull i amb certs coneixements geològics i paleontològics , vaig saber copsar les restes de petxines (mol·luscs bivalbes) d'orígen fòssil entre el material dels rajols. A vegades vèiem la secció de la petxina i altres vegades veiem la valva damunt la llosa o la mateixa sobreimpressionada a la roca sedimentària (arenisca).

A mesura que ens hi anàvem fixant , ens n'adonàvem de l'importancia del descobriment i de la varietat d'invertebrats que s'observaven en cada tall de roca. De les petxines vam passar a trobar equinoïdeus fòssils , es a dir, garotes i estrelles de mar , amb la seva estructura i simetria radial fàcilment identificable. Les seccions de roca calcària tenen el garn aventatge que et permeten observar l'animal en diferents plans de simetria o talls , tant horitzontals com verticals , i així ajudar a identificar-ne totes les seves estructures. Així d'una petxina podem observar per complet l'estructura de les 2 valves i la xarnera (punt d'unió) a mode de cor, dels equïnoideus , lestructura radial i la llanterna d'Arquímedes , es a dir , tot el sistema de la seva boca.


*Fòssil d'equinoïdeu al Passeig de Mar -l'Escala, foto: Sergi Corral.

Si busquem un xic d'informació , veurem com la datació d'aquests fòssils en situa entre el Juràssic superior i el Cretaci inferior , es a dir entre 80 i 200 milions d'anys aproximadament dins de l'era del Mesozoïc (65-251Ma). Costa d'imaginar que milions de persones puguin trepitjar aquestes restes i que gràcies al desgast de la roca per l'acció de les persones, mar , pluja i vent poguem ser testimonis a l'aire lliure d'una lliçó magistral de paleontologia i anatomia d'invertebrats fòssils. * Línea o escala geològica i evolutiva a la terra.

6 comentarios:

Mar dijo...

Impressionant!:)

Robert Carmona dijo...

Ets un crack!!

toni valls dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
toni valls dijo...

Fa temps que segueixo la pista als fòssils de les rajoles i em rembla dels millors que he vist.

toni valls dijo...

Hola Sergi, m'ha semblat excepcional¡¡¡
Ja fa un temps havía caigut fent recerca al teu blog. Ara amb un company hem engegat aquest projecte:
http://rajoles.wordpress.com/
Ensa agradaria afegir una imatge a la entrada. Podríem utilitzar la imatge del teu blog mencionant la font, autor,etc?

Felicitats:

Toni valls

Sergi Corral Buela dijo...

per mi cap problema company! endavant