miércoles, 25 de mayo de 2011

El gran repte medioambiental per a la nova legislatura

Arriba l'hora de protegir l'entorn marí.

És hora de començar una nova legistalura, les eleccions municipals ja tenen el seu resultat i ara venen 4 anys endavant on encara s'han de millorar més coses per aconseguir una Escala més saludable i més respectuosa amb l'entorn.

Després d'aconseguir declarar el Montgrí i el seu entorn proper com a Parc Natural, s'ens presenten encara certes mancances , sobretot en la protecció del medi marí i costaner. Ja fa temps que des d'aquestes ratlles d'internet denuncío la pesca il·legal a pocs metres de la costa per part de tresmalls o palangres professionals i fortius.

Si fos una activitat ocasional no hi posariem el crit al cel , però resulta flagrant la falta d'incompliment legal al veure les xarxes calades a escassos 50m de la costa i a poc més de 2m de fondària, quan la legalitat ens diu que les armallades i palangres han de respectar la distància mínima de 300-350m de la costa.


* Barca de tresmall a poc més de 60m de La Punta , 19-5-2011

Biològicament, es sap que la franja costanera és lloc majoritari de cria per un 80% de les espècies de la mediterrània , espècies d'alt valor comercial i d'altres que ajuden a mantenir l'equilibri de l'ecosistema marí i de la xarxa tròfica. Des de l'inici de primavera fins a mitjans d'estiu és l'època clau per la cría de totes aquestes espècies: Sargs , Orades, Dèntols , Mabres, Rogers , Guiules, Serrans , Escorpes, i moltíssimes més.

Fa mal als ulls veure els "Galls" tancant tot l'espai entre les Muscleres i La Creu , o entre La Punta i l'Olla a escassos 50-70m de la costa, en un enreixat que dificulta l'entrada de qualsevol peix o sípia a desovar. Un sistema de xarxa que inclús és perillós per als que practiquen el submarinisme o les embarcacions i també criminal pels que pesquem des de la costa i en una modesta llançada ens enredem amb aquestes arts de pesca. Palangres fortius acaben per agreujar aquesta problemàtica , sovint mal senyalitzats per evitar ser multats i calats a poc més de 20m , per exemple a La Creu o al Passeig, Codolar i bocana del port.


* Barca de tresmall vinguda desde Roses , entre el Cargol-La Mar d'en Manassa i La Platja , l'1 d'Agost de 2006.

I no us enganyeu pas , això no es un discurs ecologista o ecotalibà com alguns volen fer veure, el fals ecologisme ha fet molt mal als que desde la modèstia intentem divulgar i fer entendre el nostre entorn natural. El paisatge es un sitema de mosaïc , tant a terra ferma com a mar i sense l'home no podem entendre la dinàmica de tot aquest sistema natural, per tant a més de cultivar l'entorn hem de ser capaços de garantir-ne la productivitat per la nostra generació i les que vénen, que ja prou magre ho tindràn per tirar endevant.

Un indignat més.

Sergi Corral -Maig 2011.

No hay comentarios: