sábado, 16 de febrero de 2008

Problemàtica de la pesca submarina a l'hivern,no donem marge de recuperació .

Algú fa 10 anys s'imaginava que l'època de pesca submarina s'allargués tot l'any?

Les calmes hivernals ,el desenvolupament de noves tecnologies en el tèxtil del neoprè i la moda creixent respecte aquest esport ha propiciat que ens trobem practicants de la pesca submarina en ple mes de Desembre,Gener , Febrer i Març.

En època hivernal molts peixos ,equinoderms i cefalòpodes aprofiten per dur a terme la tasca de la reproducció . durant aquesta etapa de la seva vida, algunes espècies preuades solen estar més properes a la costa,per tant més a l'abast dels pescasub. Vet aquí el problema principal , la captura d'espècies en època reproductora o en època que aprofiten el refugi costaner d'un litoral més calmat.

Els últims 10 anys s'ha notat un descens considerable de captures i observació d'espècies com pops,calamars ,sípies ,llobarros,congres,garotes o sargs, especies que podem qualificar amb comportament preferentment hivernal o primaveral. Sens dubte que aquesta pressió execercida sobre les poblacions és nota descaradament .

La solució es complexe perquè junt amb la pressió de la pesca submarina trobem la pressió de la pesca professional,malgrat tot a la pesca submarina hi manca una etapa de parada biològica que si consta en la pesca professional.

Per tant una de les solucions seria reservar un període de parada biològica per la pesca submarina entre Gener i febrer.

Una altra solució seria la creació de més estructures d'esculls artificials per tal de crear nous hàbitats amb menys pressió pesquera ens els que les espècies tindrien l'oportunitat de realitzar una etapa reproductiva en bones condicions.

Pensem-hi , una bona gestió dels recursos marins , és molt important per a la conservació de la fauna i flora submarina ,escalenca, catalana , ibèrica i mundial.

No hay comentarios: