martes, 26 de mayo de 2009

Boires costaneres , típic meteor primaveral.

Les boires costaneres

Durant les ultimes setmanes a l'Escala hem tingut diversos episodis de boires litorals ben espesses. Quin és l'orígen d'aquestes boires tan enganxades a mar? En quines èpoques o estacions és més freqüent la seva observació?

El mecanisme de formació d'una boira costanera ha de complir els següents requisits:

  1. Situació meteorològica estable
  2. Advecció càlida del sud o sud-est a nivells alts
  3. Lleuger vent de mar en superfície
  4. Temperatura de l'aigua de mar fresca , més freda que la temperatura ambient
Tot comença en una advecció càlida del sud on en altura ,ens entra una massa subtropical o africana amb temperatures d'uns 18-25ºC a uns 1500m. Aquesta massa tan càlida i la radiació solar , tenen la capacitat d'escalfar notablement l'aire o els nivells baixos de la troposfera.

La mar mediterrània entre principi de primavera i principi d'estiu , encara presenta valors de temperatura freds o frescos , d'entre 15 i 18ºC , per tant uns valors molt més baixos que la temperatura de l'aire en superfície. La massa d'aire càlida i humida en topar amb una superfície de l'aigua del mar tant freda , baixa la seva temperatura , arriba al punt de rosada , i aquesta humitat es condensa en forma de vapor d'aigua. L'aport d'un lleuger aire humit de mar sempre ajuda en aquest procés.




*Esquema del procés de formació de la boira litoral.

El vapor d'aigua condensat pren la forma de núvol baix o boira entre els 0m i els 200m d'alçada on es perd per complet el poder refredant del mar i ens topem de nou amb la massa d'aire càlid , més seca i estable , que ens impideix la formació de boira.

Quan entra la boira a primera línia de mar , la visibilitat es redueix a 50-100m i la temperatura baixa considerablement , fins uns 2-4ºC menys dles que teniem anteriorment. Lògicament l'humitat relativa es dispara entre el 90 i 100%.


*Banc de boira entrant a l'Escala 23-5-2009 ,foto: Sergi Corral

L'estació ideal per la formació de boira és la primavera a tot Catalunya , però l'Empordà té la peculiaritat d'estar banyat per unes aigües més fredes durant tot l'any que reben l'influència del Golf de Lleó. Per tant la formació de boires per advecció cèlida en altura es pot donar practicament des de finals de Març fins a finals de Octubre, inclosos els mesos estivals.

Les boires costaneres son temudes per pescadors i navegants , ja que la reducció dràstica de la visibilitat fa augmentar les possibilitats de topar amb les roques o altres embarcacions. Es recomana tocar continuadament la bocina o clàxon perquè puguis advertir de la teva presència.

No hay comentarios: