viernes, 5 de octubre de 2007

La singularitat de la flora dels turons interiors de l'Escala

A les afores de l'Escala trobem una sèrie de turons de naturalesa calcària que van des de la Closa del Llop fins Empúries . Tots ells suposen els últims contraforts del Montgrí abans d'arribar a la gran plana empordanesa.

A primera vista poden semblar un turons erms i pelats , amb herbassars de gramínies i fonoll i uns quants exemplars de Pi Blanc , Ullastre i Garric disposats aleatòriament sobre el perfil arrodonit .

És a la primavera quan aquests turons , secs durant l'estiu , hi explota una floració espectacular . Hi floreixen les estepes , sobretot l'estepa blanca (Cistus Albidus) , l'arelaga (Calicotome spinosa), els Helliantemmun , el Asphodelus , la omnipresent i flairosa farigola , la pulmonaria (Pulmonaria officinallis), les roselles , la calèndula , les plantes paràsites del gènere Orobanche, la mata espinescent de l'Astragalus en forma de coixinet, el Muscari neglectum i Muscari cumosum "Natzarens" entre moltes d'altres .

Però destaca un grup especial sobre els altres , les 5 espècies d'Orquídies que podem trobar en terres escalenques .

Barlia Robertiana
Ophrys fusca
Ophrys sphegodes
Ophrys tenthrendinifera
Ophrys sphegodes x tenthrendinifera
que és un híbrid entre les dos últimes.

Hi han dues rutes molt fàcils per veure totes aquestes espècies , la que va des de el Molí de l'Escala fins a la rotonda on hi ha la desviació cap a Empúries passant pel costat de l'oficina de turisme de la carretera i la ruta que ens duu per tot el voltant dels exterior de les Ruïnes de Sant Martí d'Empúries entre pinedes i camps de conreu , fins arribar a la carretera que va a Sant Martí .

Es recomana els mesos de Abril i Maig , i són aptes per totes les edats .

No hay comentarios: