martes, 25 de septiembre de 2007

l'Entorn natural escalenc (1) - Les dunes i pinedes litorals.

Malgrat la construcció desmesurada que ha sofert l'Escala en els últims 50 anys , encara ens queden uns pocs espais naturals d'interès que cal conèixer per tal de poder-los conservar per el nostre present i futur.

Un d'ells són les dunes litorals . En un passat les dunes mòbils havien sigut un problema per l'Escala sobretot , a partir de que es desvià el curs principal del Ter cap a l'Estartit i Torroella. Fins a finals del segle XIX , aquestes dunes avançaren sense compassió cap al sud , arribant fins al massís del Montgrí , en el seu recorregut sepultaren ruïnes (Empúries ) , camps de conreu , vinyes ... , fins que a finals del segle XIX es va decidir controlar el seu moviment impulsat per la tramuntana .

Per aturar i fixar les dunes es vàren plantar Pi pinyer i pi blanc , i Borró (Ammophila arenaria) una gramínia molt adaptada a la sequera , salinitat i vent amb arrels ben fondes . La Pineda encara es conserva des de la Platja del Rec fins Empúries a segona línia de mar . A primera línia es conserva el hàbitat del borró i altres espècies adaptades al ambient com el lliri de mar (Pancratium maritimum) , el panical marí (Erguinum maritimum) , la lleterassa (Euphorbia parhalias), la soldanella , els Tamarius , el Rave de mar (Cakile maritima) i altres espècies d'aquest hàbitat tan singular.

Les dunes és un ecosistema molt fràgil i mòbil , ja que si elimines la coberta vegetal , elimines el seu sosteniment però també elimines el refugi de espècies de insectes , rèptils i aus , així com el punt de nidificació de aus costaneres .

Les Pinedes , compostes per Pi pinyer , Pi Blanc i Pinassa , conformen un ric ecosistema on pot néixer un sotabosc complexe on hi trobem estepes , ullastre , farigola , romaní , plançons de futurs alzinars , orquídies com l'Ophrys fusca o la Barlia robertiana , esparragueres, llentiscle, garric , rogeta i molts d'altres vegetals que també són hàbitat de aus i mamífers com els esquirols.

De sistemes dunars primaris en trobarem entre el Rec del Molí i la Platja del Moll Grec .

De pinedes litorals en trobem des de El Camp del Pilans fins Empúries (Segona línia) i desde la Miranda d'Empúries fins el Riuet . Un altre tram de pineda és el que va des de les Planasses i els militars fins a l'Illa Mateua .

No hay comentarios: