viernes, 7 de septiembre de 2007

Guia de les Platges Escalenques (Nucli Antic) vol.3


La Platja de les Barques

Popularment anomenada "La Plaja", aquest port natural sempre ha estat un dels centres socials ,culturals i econòmics de l'Escala.

La Platja tal i com avui la coneixem només té uns 50 anys d'història , des del segle XVI-XVII fins a principis dels anys 60 (1962-1964) va ser el port pesquer de l'escala , on s'hi havien arribat a varar un centenar de llaguts i sardinals. La pesca del peix blau va ser i encara ho és , un dels motors econòmics de la vila , el salaó de l'anxova ha donat singularitat a la població i n'ha mantingut la seva prosperitat durant quatre segles.

Al voltant de la Platja , edificis com l'alfolí de la sal testimonien el vincle amb aquest valuós producte de conservació dels aliments.En aquest indret s'emmagatzemaven els carregaments de sal que arribaven des de mar un cop l'any i haurien d'abastir al poble durant molts de mesos.

Altres edificis o petites construccions , ens recorden el passat d'aquest indret : La Riba petita , lloc de descàrrega i subhasta del peix que arribava a La Platja ; Les pilones de la punta , on s'amarraven les barques de grans dimensions ja que no podien entrar dins de La Platja; La Riba Gran on es feia la subhasta del peix i descarregaven les barques ja ben entrat el segle XX; El Piló davant la antiga casa del farmacèutic on s'hi conserven unes petites pilones etc...

Actualment , la platja suposo un lloc de bany i de trobada per a la majoria d' escalencs i forasters. La sorra és bastants gruixuda ,però agradable . Les aigües normalment són molt netes i amb un fons molt variat i ric , on hi tenim trams de roques , clapes i passadissos de sorra i zones d'alguers de posidònia.Aquests hàbitats tan diversos donen refugi a moltes espècies diferents de peixos.

Als mesos estivals s'hi instal·la un acordonat de boies i una plataforma , a més de tenir un servei de vigilància de les 9 a les 19 hores.

En dates festives s'hi concentren un munt de celebracions , com les Sardanes , el festival nàutic per a la canalla , la festa del Carme ,la festa de la Sal, sardanes , cantades d'havaneres i molts actes més.

La Platja també és un bon indret de pesca , sobretot en èpoques no turístiques com a la primavera i la tardor . s'hi poden pescar espècies realment apreciades , com l'orada , el sarg , la mabra o el llobarro , junt amb moltes espècies de peix de roca. Durant el dia va bé pescar amb coreà i en hores nocturnes recomanem la llombriu o la "tita".

No hay comentarios: