domingo, 23 de septiembre de 2007

La dificultat de predir el temps a l'Escala

No he vist indret de Catalunya on sigui més difícil de predir el temps que farà a curt i mig termini . El Golf de Roses , a sotavent del Pirineu Oriental i obert a llevant està influenciat per molts i molts microclimes , en podríem contar potser 4 o 5 de diferents.

La tramuntana es la directora d'orquestra del temps , però també es molt capritxosa a l'hora de entrar i passar el Golf , ja que té la gran porta del Cap de Creus , un obstacle difícil de superar quan ens trobem davant una tramuntana no molt poderosa. Aleshores esdevé un dia amb una calma tensa , un dia ennuvolat i pesat , amb la mar com una bassa d'oli.

Endevinar fins on arribarà la tramuntana és realment difícil en situacions no del tot clares ,aquest es el gran mal de cap quan fem actes públics sobretot en època estival o tardor , posis com a exemple la Festa Major.

Altres vegades després d'un ruixat entra amb tanta fúria que la primera escomesa es aterradora.

Les tempestes d'estiu també es difícil de saber si arribaran o no un cop baixen des de les Alberes fins a Figueres, un cop passen Figueres , el grop ja el tenim a sobre , la negror i el mestral fort presagien l'entrada de la tempesta des de el nord-oest tot engolint Empúries .d'Altres vegades moren a Castelló d'Empúries o a Empuriabrava . Recordem la pedregada bestial del juny de 1999 o el diluvi de setembre de 2002 durant la Festa Major.

El llevant i es seus temporals també ens compliquen bastant la predicció , n'hi han de molt punyeteros que no volen remuntar i es queden al sud del Cap de Begur ,arribant només un lleuger tràgul de llevant o xaloc. Altres de molt forts potser els que més que només tenen el seu radi de incidència a l'Alt Empordà , aquests solen establir-se en molt poques hores , porten molta aigua i molta mar.

les boires costaneres potser és el meteor de més difícil predicció però que es presenta un nombre olt elevat de dia sobretot a l'estiu , primavera i tardor quan ens entra una falca molt càlida en altura que contrasta amb la temperatura del mar sempre fresca a l'Escala . Aquest fenomen espectacular és alhora molt perillós per a la navegació.

Ja veieu que variat es el temps a l'Escala , molts factors que ens compliquen la previsió , però que dónen un caràcter molt especial a aquesta terra.

No hay comentarios: