lunes, 3 de septiembre de 2007

Guia de les Platges Escalenques (Nucli Antic) vol.1


Anem a conèixer una mica més les platges i cales escalenques , per fora i per dins l'aigua:

Comencem per les més cèntriques:

La Creu:

La cala de la Creu ,està oberta directament a Nord , situada sota el promontori rocós del Padró per la meitat oest està flanquejada per un elevat penya-segat anomenat l'Oberta,dalt del penya-segat hi trobem la carretera d'accés a l'Escala i la Urbanització del Pedró.

A la meitat est el pendent és més suau però conserva ben formada la seva estructura totalment rocosa. Per baixar cap a la Cala , ens trobem unes escales des de la carretera , i també hi podem accedir des de el camí de ronda si venim des del nucli antic del poble.

Com hem dit la Creu és una cala de còdols grossos a la seva part central , a la meitat est les roques de forma aplanada i laminar baixen des del camí de ronda fins a la mar. Aquesta vessant més aplanada s'ha utilitzat des de fa molts segles per varar-hi embarcacions de pescadors, actualment encara s'en conserven algunes junt amb les típiques barraques de pescadors on hi guardaven tots els estris que formen part ja del patrimoni històric de la Vila . Citarem com a exemple la Barraca i les dues barques d'en "Zit" : d'en Mariano i l'estimat Rafel i la barca d'en "Tarra".

La Creu sempre ha sigut una de les zones de bany dels escalencs , ja que abans la Platja era ocupada per les barques de pescadors .Per tant degut a les barques i l'us humà d'aquesta zona de La Creu ,trobem parts de ciment , escales per baixar cap a mar i fins i tot un trampolí que en l'actualitat ja està retirat .

El fons marí de La Creu és molt ric en flora i fauna , el fons és accidentat , sobretot a la part esquerra on trobem grans esculls i una gran llosa disposada transversalment. A la Part central hi trobem un escull molt superficial perillós per a la navegació , però que de cop cau uns tres metres cap a un fons on hi ha un petit sorral amb posidònia . Les praderies de posidònia són abundants i compactes al nord de la cala a més de 3m de fondària.

Hi podem observar molts peixos com sargs , guiules , serrans , tords , rogers, pagres , orades ,salpes , llobarros.., també hi trobem pops , sípies , crancs , anemónes , nacres entre la posidònia i algun ventall. Tot això sense res més que unes ulleres u tub i uns peus d'ànec.

Si volem passar una bona i còmoda jornada de pesca posem-nos on es situava l'antic trampolí , a la meitat est de la cala i llancem fort les canyes cap al Nord (Empúries i Roses),es pesquen pagres, pagells , tords,esparralls, serrans, guiules , orades , rogers ....en fi una gran varietat que faran la jornada molt entretinguda.




No hay comentarios: