miércoles, 5 de septiembre de 2007

Guia de les Platges Escalenques (Nucli Antic) vol.2


Continuem amb la Ruta pel litoral Escalenc:

l'Estenedor i La Mar d'en Manassa:

Aquest tram de costa entre la Creu i La Platja de les Barques es caracteritza per la seva naturalesa rocallosa , de roca calcària disposada en làmines o estrats.Trobem una série de Penya-segats de uns 8-10m d'alçada entre la Creu i la Mar d'en Manassa ,entre aquests trobem un parrell de cales de còdols grossos i ben arrodonits gràcies al poder erosiu de la mar.

El Fons marí de Poca fondària i ple d'esculls , acull molta vida marina , que es refugia de mar obert i hi troba molt de menjar.A les parts més fondes , trobem praderies de Posidònia i alguna clapa de sorra. Aquest tros de costa forma part d'un dels ecosistemes submergits més valuosos de l'Escala i degut a la seva fàcil accessibilitat ,també amb més pressió antròpica.

A la Paret dels penya-segats , hi trobem molt de fonoll marí (Chritmum maritimum) i de Limonium sp. Espècies totalment adaptades a la salinitat i el vent.

Arribem a la Mar d'en Manassa , la cala de còdols arrodonits més important de la Zona . Veiem desde dalt la carretera la disposició laminar dels esculls de roca calcària , de poca fondària que hi ha al fons posats en unes 4 fileres.

Aquests esculls són un cau perfecte per crancs "peluts" Eriphia verrucosa" i per els pops , escórpores i altres animals.

La zona de còdols ha sigut molt utilitaza per l'amarrament de barques de pescadors jubilats i d'esbarjo , antigament fins hi tot hi trobabem uns "garatges" dins de les voltes que ara estàn tapades.

Interessant zona per veure les pujades i baixades del nivell del mar degut a les fluctuacions de la Pressió atmosfèrica , especialment impactants són les minves de gener.

A la part est de la cala , hi trobem dues grans pedres en forma de triangle . Des de el cim d'aquestes pedres i llençant a uns 50m amb una canya potent , trobem un magnífic lloc de pesca per el Sarg i la Orada, amb coreà o Tita , molt millor si el mar està remogut o fa un xic de tramuntaneta.

Tingueu precaució amb les escales que baixen a la Cala , són força perilloses.

Per la nit també val la pena veure la roca del Cargol iluminada per el focus que hi ha a peu de cala.







No hay comentarios: