domingo, 2 de septiembre de 2007

Siusplau , respectem l'entorn natural! .

L'entorn natural de l'Escala és un dels més interessants de tots la Costa Brava , resseguint tota la línia litoral per sobre del nivell del mar ,de Montgó a Empúries,ens trobem penya-segats, coves , pinedes ,platges , dunes , vegetació dunar , prats d'orquídies,canyissars i patrimoni històrico-cultural de molt valor.

Si ens submergim , els paisatges encara són més rics , els esculls, les coves submarines , els prats de posidònia , els sorrals...serveixen de llar per molta vida marina.Trobem , Sargs , Orades , Llobarros , Pagres , Pagells , Mabres , Esparralls , Neros , Escórpores , Congres , Morenes , Déntols, Rogers , Roms , Tords , Guiules , Llagostes , Llamàntols, Crancs de tota mena , esponges , anemones, pops , sípies i molts d'altres .

Moltes vegades , la pressió humana a que es sotmesa la vila ,posa en perill aquests hàbitats i paratges naturals . La gent aboca deixalles al bosc, a les platges i a la mar, aboca també substancies tòxiques al rius i a la mar que contaminen les aigües , amb les ancores de les embarcacions es fragmenten les praderies de posidònia , les de gorgònies i individus de corall vermell.

Malbaratem un recurs valuós com és l'aigua potable per rentar vehicles , en les dutxes de platja , en els regs de jardins i en les piscines particulars.

La sobrepesca de peix de petita talla o la calada de xarxes molt a prop de les costes , posa en perill els refugis de cria existents a prop de la costa.

Si us plau , si respectem el medi , en gaudirem molt més. Observem i estudiem la natura , fem rutes per les pinedes i dunes i posem-nos les ulleres i capbussem-nos a la Creu, La Platja o a l'Illa Mateua. l'Entorn natural de l'Escala us deixarà bon record a vosaltres i a les futures generacions.

No hay comentarios: