domingo, 2 de diciembre de 2007

Reflexions sobre una crisi anunciada ,més 2nes residències?

La continuada construcció de segones residències dintre o a les afores de la nostra vila pot amagar l'inici d'una crisi immobiliària a curt i mitjà termini.

Com ja es va demostrant en els últims anys i mesos , la pujada dels preus es continuada , les hipoteques s'encareixen , el euribor puja i cada dia la gent té més dificultats per arribar a fi de mes. En aquesta delicada situació el humil habitant de qualsevol poble o ciutat (sobretot ciutat) ja té prou feines per pagar un piset que li costarà entre 40 i 80 milions de les antigues pessetes,sempre ajudat d'una hipoteca d'uns terminis cada dia més llargs , ja falta poc perquè les hipoteques s'heretin.

Si per una primera residència , la imprescindible per poder viure , ja ens trobem amb moltes i moltes dificultats , avui en dia per a moltíssima gent el cost per la propietat d'una segona residència ja es una fita utòpica.

Durant els 70.80 i 90 a l'Escala , si que hi havia un gran negoci amb l'adquisició de habitatges per estiueig , els preus eren assequibles per la gent de ciutat que tenia la intenció de comprar-se un habitatge. Aquests preus podíen oscil·lar entre els 3,5 i 8 milions per una propietat de bona qualitat , a primera línia de mar i amb vistes collonudes.

Ara la questió es si totes les noves promocions d'habitatges que s'estan construint actualment tindran sortida , si es vendran. La lògica diu es que la gent amb molts recursos econòmics si que estarà disposada a pagar el preu d'una vivenda a primera línia de mar que pot rondar els 70 milions i aquestes si que es vendran ,crec, sense problemes,posem per exemple les de can Gagi a l'antiga farmàcia de la Platja. Molt més difícil serà que la gent amb no tanta riquesa opti per la compra d'un pis o casa a segona línia o interior de preu moderadament elevat i semblant al preu de primeres residències de les afores o pobles al voltant de les grans ciutats.

La demanda baixarà i el futur proper ens acosta a obres paralitzades i a pisos buits .

Aquest es el preu que haurem de pagar per un boom immobiliari del tot insostenible i sense pensar en futures conseqüències.Amb aquesta escalada de preus i escalada constructiva ens hem buidat les butxaques i hem ferit l'entorn , sembla que mai n'aprenem del tot , el passat no està massa lluny i sovint no volem recordar els errors.l'Home sol ensopegar dos cops amb el mateix roc.

Una evidència de la baixada de poder adquisitiu de la població és la baixada del turisme tant nacional com forani , pels extrangers el nostre país ja no es barat , els lloguers dels apartaments a temporada alta té un preu desorbitat , els hotels més del mateix , el preu dels àpats a restaurants augmenta any rere any , el preu dels aliments als supermercats també puja i puja, la gent ja no es pot permetre dues setmanes o un mes seguit de vacances , la butxaca no hi arriba . I d'aquest fet ja n'hem tingut una mostra evident els darrers estius .

Moment de reflexionar?

No hay comentarios: