domingo, 10 de octubre de 2010

Llevantada a l'Escala del 9 al 12 d'Octubre de 2010

Ha arribat la tardor , i amb ella els llevants, la mala mar, els aiguats i les tempestes.

Des de mitjans d'aquesta setmana estàvem seguint les previsions del temps que ens apuntaven a l'entrada d'una forta borrasca per l'oest de la Península Ibèrica de cares a dissabte al vespre , la qüal progressaria cap a la Mediterrània occidental i un cop allà s'hi quedaria un parell o tres de dies.


* Imatge meteosat canal airmass , 10-10-2010 a les 3:00 UTC , font: AEMet.

Estem a Diumenge i ja podem dir que tenim la llevantada ben be al damunt. Durant aquesta matinada el front que ha entrat per ponent , s'ha ondulat al arribat a la costa catalana , formant una profunda borrasca (992hPa) i enviant-nos vents de llevant a tota la costa central i nord , amb més força i persistència al nord de l'Alt Empordà i Rosselló. La tongada de pluges de la matinada i el matí ens ha deixat registres superiors als 30mm a l'Escala (31,4mm) i entre 30 i 80mm a diversos indrets de l'Empordà , amb una ploguda especialment intensa i abundant al nord de la comarca , on s'han superat els 80 i 90mm en alguns observatoris de mitja muntanya.

La llevantada ens ha portat també una alteració marítima molt important , afavorida pel fort vent de xaloc que ha bufat durant la matinada i que ha arribat fins els 76km/h a l'Escala. Les onades han anat augmentant d'alçada des d'ahir a migdia , arribant a puntes màximes de 5m durant la jornada d'aquest Diumenge, on el vent ha anat afluixant però la mar de fons ha guanyat intensitat degut al fort vent mar endins.

Ja enyoravem veure una mar tant revoltada i ens hem quedat bocabadats contemplant les esbotzades.


* Temporal de mar a l'Escala 10-10-2010, fotos: Sergi Corral Buela

No hay comentarios: