El passat dijous , vaig descobrir quelcom realment impressionant. Tot passejant amb els pares pel Passeig de Mar a l'Escala i fent "conya" amb m'un pare sobre el desgast de les rajoles del paviment i la seva naturalesa calcària , m'en vaig adonar que hi havia quelcom més que una simple roca calcària.
Amb un primer cop d'ull i amb certs coneixements geològics i paleontològics , vaig saber copsar les restes de petxines (mol·luscs bivalbes) d'orígen fòssil entre el material dels rajols. A vegades vèiem la secció de la petxina i altres vegades veiem la valva damunt la llosa o la mateixa sobreimpressionada a la roca sedimentària (arenisca).
A mesura que ens hi anàvem fixant , ens n'adonàvem de l'importancia del descobriment i de la varietat d'invertebrats que s'observaven en cada tall de roca. De les petxines vam passar a trobar equinoïdeus fòssils , es a dir, garotes i estrelles de mar , amb la seva estructura i simetria radial fàcilment identificable. Les seccions de roca calcària tenen el garn aventatge que et permeten observar l'animal en diferents plans de simetria o talls , tant horitzontals com verticals , i així ajudar a identificar-ne totes les seves estructures. Així d'una petxina podem observar per complet l'estructura de les 2 valves i la xarnera (punt d'unió) a mode de cor, dels equïnoideus , lestructura radial i la llanterna d'Arquímedes , es a dir , tot el sistema de la seva boca.
*Fòssil d'equinoïdeu al Passeig de Mar -l'Escala, foto: Sergi Corral.
Si busquem un xic d'informació , veurem com la datació d'aquests fòssils en situa entre el Juràssic superior i el Cretaci inferior , es a dir entre 80 i 200 milions d'anys aproximadament dins de l'era del Mesozoïc (65-251Ma). Costa d'imaginar que milions de persones puguin trepitjar aquestes restes i que gràcies al desgast de la roca per l'acció de les persones, mar , pluja i vent poguem ser testimonis a l'aire lliure d'una lliçó magistral de paleontologia i anatomia d'invertebrats fòssils. * Línea o escala geològica i evolutiva a la terra.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
6 comentarios:
Impressionant!:)
Ets un crack!!
Fa temps que segueixo la pista als fòssils de les rajoles i em rembla dels millors que he vist.
Hola Sergi, m'ha semblat excepcional¡¡¡
Ja fa un temps havía caigut fent recerca al teu blog. Ara amb un company hem engegat aquest projecte:
http://rajoles.wordpress.com/
Ensa agradaria afegir una imatge a la entrada. Podríem utilitzar la imatge del teu blog mencionant la font, autor,etc?
Felicitats:
Toni valls
per mi cap problema company! endavant
Publicar un comentario