sábado, 27 de septiembre de 2008

Ens treuen el monument de "La Cobla"





El 2 de Juny de 2007 sota una bona tramuntanada inauguràvem el flamant monument a "La Cobla" en motiu de l'Aplec-2007, qui ens hauria dit que després de un any i tres mesos el monument s'envà de la Platja.

Fa uns mesos , l'estat, a través del departament de costes ens va avisar que la ubicació actual del monument era il·legal, una part del monument invaeix el domini públic maritimo-terrestre corresponent a la platja, concretament estem parlant d'una longitud d'un metre corresponent a la segona fila de músics , la qual queda sobre un tram de sorra. La mateixa llei de costes ens diu també que aquest domini públic maritimo-terrestre arriba fins on poden pujar les onades amb els temporals més grossos i violents. I també s'ha de dir que dita llei no té caire retroactiu , per tant tot el que es construí abans de l'aprovació de dita llei i que ocupa dit domini públic no està sotmés a la normativa actual.

Objectivament , no hi ha res a dir , la llei és la llei i la problemàtica és real. Ara bé, amb tantes aberracions costaneres que es conserven avui en dia inclús a l'Escala , ve d'un metre? No s'hauría pogut desplaçat el conjunt unmetre més endins del passeig? La Llei no contempla com excepcions els béns culturals municipals? Aqui hi ha quelcom sospitós.

Segons tinc entés , la construcció de monuments o béns culturals succeptibles d'ocupar el domini públic , requereix d'una supervisió i un vist-i-plau de l'estat. En el cas que ens ocupa sembla que la sol·licitud d'aquest permís no es portà a terme i es tirà pel dret per part de l'antic Ajuntament. Així en sol·licitar en el present any aquest permís o la seva revisió per part de l'Ajuntament actual , costes s'adonà del problema i posà en tràmit la corresponent denúncia.

Arribats a aquest punt i a data d'avui ,es preveu que en les seguents setmanes d'Octubre , el monument es traslladarà ,després de molt debat i propostes diferents , a la rotonda del final de La Platja , on fins ara s'ubicava la màquina per pujar les barques a la sorra ,testimoni de l'antic port de l'Escala. Sembla que s'ha tancat el cercle i els que en un inici volien aquesta ubicació hen vençut.

Personalment estic capcot i trist per aquesta decisió , el monument a "La Cobla" s'havia convertit en un atractiu més de l'Escala , i el que és més important ,en una figura clau del patrimoni monumental de la vila , el qual vivia amb una perfecta harmonia amb l'entorn de la platja i l'entorn de la Plaça de la Sardana , el rovell de l'ou de la sardana a la vila de l'Escala.

Que hi farà el monument en un racó de La Platja?

Tindrem un monumernt únic i magnífic perquè sigui contemplat pels cotxes i no per les persones?

S'haurà acabat la pressió de cert sector del poble en contra de l'ubicació actual i en cert sentit ,, en contra de la "gestió" sardanista actual a l'Escala? (Sería un gran descans ).

La realitat és que es tornem a fer malament les coses a l'Escala , la tornem a cagar per enéssima vegada , arraconem un cop més la cultura del poble, ens avergonyim de la nostra identitat i sobretot fem molt de mal a la sardana.

Atentament:

Un escalenc emprenyat i perplexe.

No hay comentarios: